tumblr visitor stats

Ankeren

Je gaat voor anker in rustig weer in een schitterende bounty baai, en in het holst van de nacht schift de wind in een ongunstige richting, gaat er een deining lopen van een meter en daar lig je dan te rollen van bakboord naar stuurboord en heen en weer en heen en weer... je ligt  klaarwakker in je bed, je wil er niet uit want het is koud en donker en het dek is glibberig... maar je weet dat het  MOET want je moet er iets aan doen en in het ergste geval moet je anker op en verkassen... Het doemscenario van mensen die niet graag ankeren. Maar ankeren kan ook prettig zijn (en goedkoop), als je maar veilig ligt. 

Ons ankergerei:
-
Delta 20 kg (44 lb)
-
Fortress 15 lb (6,8 kg); aluminium, equivalent van ca 20 kg staal
- Stokanker 20 kg
- Brittany 10 kg
- Danforth 5 kg (voor de bijboot)
- Paratech sea anchor diameter 15 voet, met 110 m lijn

- 50 m ketting (10 mm) voor het hoofdanker via de ankerlier
- 12 m ketting (8 mm) en 35 m lijn (16 mm) voor een tweede anker
- 20 m ketting (8 mm) ook voor een tweede anker
- 100 m nylon lijn
- 2 ankergewichten van 10 kg, die aan een grote harp langs de ketting naar beneden worden gelaten zodat er een langer stuk ketting op de bodem ligt
- reklijn 10 m met spruit ter bevestiging op twee boegklampen; met haak ter ontlasting van ketting, boegbeslag en ankerlier
Wanneer welk anker?
Zand en modder: Delta
Zand en wier: Delta of Fortress 
Rotsen: stokanker
Op stroom en geen ruimte om te draaien: hoofdanker (Delta of Fortress) over de boeg en Brittany of Fortress over het hek (via de bijboot uit te brengen)
Op zee om een storm uit te rijden: parachuteanker 
Naarmate we zuidelijker kwamen verloren we een beetje het vertrouwen in onze CQR. Het groef gewoon niet goed genoeg in hard zand. Daarom hebben we 'm vervangen door een 20 kg Delta-anker van Lewmar. De Fortress is het 2e anker. 

Ankerboei ja of nee?

Een ankerboei aan een lijn ter lengte van de waterdiepte, is handig om de plaats van het anker te geven. Tevens kan de lijn dienen als triplijn. 
Maar soms kan een ankerboei ook een last zijn, zoals die keer in de Golfe de Morbihan (Frankrijk). Het stroomt er hard en een dolfijn vond het lekker om met die stroming te spelen en zijn lijf tegen de romp van onze boot en de bijboot te schurken. Opeens ontdekte hij een nieuw speeltje: er dreef een witte bal rond, wat een leuk ding om mee te spelen!!! En die bal hoorde duidelijk bij die zwarte boot, dus APPORT! Terugbrengen! Maar de bal zat aan een lijn want het was toevallig onze ankerboei, en de dolfijn raakte er al vlot in verstrikt. Met de lijn 3x om z'n nek niet in staat om met de boei de boot te bereiken (hij werd natuurlijk door het anker tegengehouden) piepte hij om hulp en dat herhaalde zich nog een paar keer. Gelukkig liet hij zich rustig helpen. Het was bijzonder: hoe een wild dier, vele malen sterker dan wij, in paniek is en hoe we hem binnen de kortste keren konden geruststellen en hem vertellen wat hij moest doen zodat we hem uit de problemen konden helpen; en hoe hij die hulp accepteerde.

Updated 05/2005
Volgende onderwerp