tumblr visitor stats

Boodschappen en 
WAT koop je WAAR??

Boodschappen. Altijd een probleem. Nemen we maar 1 boodschappentas mee dan weten we zeker dat we een hypermarché tegenkomen (hadden we het karretje maar meegenomen), en andersom eindigen we dus in een te dure Spar of 8-8.
En dan het medium: Miepje 2, onze opblaasboot. Is er een dinghy landing, hoe zit 't met het verval, als we het slot eraan doen hangt ie dan straks verticaal tegen een kademuur? Of eindigt het in een modderbad.... hallo hier zijn we met alle boodschappen maar het water is honderden meters ver weg en je zakt tot je knieën in de blubber (èh! krabbetjes tussen je tenen!).
Dus als er vrienden langskomen per auto, zoals Marten en Mels in La Rochelle, kunnen alle zware boodschappen in 1 keer bij een hypermarché worden aangeschaft. Goedkoper en vooral: wat een gemak.
Ze brachten ook nog onze nieuwe fok 4 mee, zie foto 3.
Mels en Marten zetten bovendien onze positie regelmatig op onze homepage. Dat is heel prettig omdat we nou eenmaal niet elke dag op het internet zitten.
WAT koop je WAAR en WAT NIET?
Gas: in Europa is het tegenwoordig bijna onmogelijk om andere gasflessen dan Camping Gaz flessen te laten vullen. Op de Canarische en de Kaap-Verdische eilanden lukt het wel. En in Suriname ook. En op Trinidad en Grenada.
Spullen voor de boot: in Frankrijk volop verkrijgbaar, in Spanje en Portugal wordt het al lastiger en in Marokko kun je het rustig vergeten. Op de Canarische eilanden is men met name in Las Palmas ruim gesorteerd (maar niet zoals in NL). Daarna is het even de tanden op elkaar tot je in Chaguaramas op Trinidad bent, het mekka van werven en chandlers.
Medicijnen: goedkoop in Spanje en Portugal, waar veel medicijnen die in NL uitsluitend op recept gaan, gewoon OTC verkrijgbaar zijn. Dat geldt ook voor Marokko, waar de prijzen een kwart zijn van wat je in NL betaalt. Op de Nederlandse Antillen is 40% DEET (anti-mug) niet verkrijgbaar. In Suriname wel en zelfs voor een appel en een ei.
Levensmiddelen: in Marokko is geen varkensvlees te koop; candybars, cola, bier, wijn ea alcoholische dranken zijn duur en alcohol is sowieso niet overal verkrijgbaar. Verder zijn handig om in te slaan: geraspte kaas, tampons en luxe artikelen zoals pesto.
In de Carieb zijn westerse producten behoorlijk duur. Inslaan: olijfolie, waspoeder, afwasmiddel ea zeep, shampoo, jam, pindakaas, pesto enz., ketjap en: blikjes vis. Op de Canarische eilanden kosten ze een krats, dus laad je boot maar vol. In Suriname waren we tot ons verdriet door onze voorraad rode paprika in blik heen. Helaas, want bij ons aan boord staat het in de top 10.
Oosterse producten en pindakaas zijn mondjesmaat (meer Chinees dan Indisch) te koop in Portugal maar niet in Spanje; pindakaas hebben wij in Las Palmas nog gevonden. Spanje kent geen bake-off-brood. Met limonadesiroop (zoals grenadine) is het na Frankrijk afgelopen, maar in Frans-Guyana kun je wel weer je hart ophalen aan heerlijke Franse delicatessen. En in Suriname begint de verwensmaak ook langzaam door te dringen. Daar heeft een Hollander alles wat zijn hartje begeert: zowel Oosterse producten als typisch Nederlandse levensmiddelen zoals stroop, appelstroop, hagelslag, drop, ontbijtkoek, en gist!! (En nog veel meer.)

Updated 10/2006
Volgende onderwerp