tumblr visitor stats

Energievoorziening

Gas
Ons gasverbruik in Europese gebieden was normaal gesproken 1 gasfles (5 kg propaan of 6 kg butaan) per maand, en als je bekijkt wat je allemaal met dat gas opwarmt - dan ontdek je dat dat meestentijds water is. Voor koffie, thee, de afwas... Dus we hadden al gauw een waterkoker aangeschaft, en recent is er een 1000W elektrisch kookplaatje bijgekomen, dus in de haven koken we nu "geheel gratis". 
Het gaat ons eigenlijk niet om het geld, maar meer om het ongemak van zeulen met die gasflessen, en de vraag of je ze überhaupt gevuld kunt laten krijgen... In de meeste Europese landen (G.B., Frankrijk, Spanje) is dat onmogelijk. In Portugal is het zoeken: tankstations langs de weg doen het, maar het is wel een beetje gevaarlijk want de hoeveelheid is niet echt gecontroleerd. Op de Canaries lukt het weer wel, en vervolgens op de Kaap-Verden en in de Carieb. Overigens, eenmaal in de tropen aangekomen gaat het gasverbruik drastisch omlaag. Koken geeft extra hitte in de boot, dus je gaat vanzelf vaker uit eten. En in de tropen kost dat een krats; het is vaak zelfs goedkoper dan zelf koken!

Elektriciteit

Als je genoeg geld hebt (en er bovendien zin in hebt) kun je overnachten in marina's waar de elektriciteit via de voor velen belangrijkste landvast: de walstroomkabel, zo je accu's in vloeit.
Aanvankelijk hadden we gedacht maximaal 5 nachten per maand in een marina door te brengen, maar o.a. op de Canarische eilanden ben je eigenlijk gedwongen daar veel meer tijd door te brengen. Het gaat ook best, je moet de havens een beetje uitkiezen, en het voordeel is: prik inbegrepen!

Waar halen we het vandaan?
Voor anker liggend of varend proberen we onze energievoorraad op peil te houden met behulp van de volgende instrumenten:
- dynamo op de motor die 90 Ah levert (dus als we motoren worden onze accu's in een mum van tijd opgetopt)
- zonnepaneel (merk: BP); dit levert ca 55Wh, dus bijna 5Ah
- sleepgenerator; deze levert bij een snelheid van 5 knopen ca 5 Ah
- windmolen die kan worden aangesloten op de generator van het sleepding; wordt in de voordriehoek gehesen maar levert pas echt wat op vanaf 15 kts wind.
Ankeren op zonne-energie
We hebben een hele poos een tuinlamp met zonnecel bovenop gebruikt als ankerlicht. Daar zit een wit LED-lampje in, dat z'n prik krijgt via een zonnecel bovenop die twee oplaadbare AA-batterijen oplaadt. Voor 12 euro dient gemak de mens, want je hijst de lamp op een zodanige plek dat ie overdag zon vangt, je zet de schakelaar op "aan" en als het donker wordt gaat de tuinverlichting vanzelf branden! En als het licht wordt gaat ons ankerlicht vanzelf uit. Makkelijk of makkelijk?!

Updated 09/2006
Volgende onderwerp