tumblr visitor stats

Goede ideeën(zelf bedacht of onderweg opgedaan)

Klotsende watertank
Opgevuld met pvc rioleringsbuis. Neemt nauwelijks ruimte in en stopt de waterbeweging af.

Conserveren drinkwater
De exacte hoeveelheid chloor om drinkwater te conserveren is zes druppels van 6% bleekwater per gallon water. Komt neer op 3 tot 4 dopjes per 100 liter.

Je e-mailadres onvindbaar voor spamzoekers
Spamzoekers zoeken naar een @-teken. Heb je je e-mailadres in html op je website staan, dan vinden ze het geheid. Ook als je het alleen als een jpg hebt ingevoegd, gaat het mis. Een mailto-link is natuurlijk uit den boze.
De oplossing is: gebruik Javascript. Hiermee is je e-mailadres zichtbaar op je site en het kan tevens een mailto genereren; voor spam blijft je adres echter onvindbaar. Zie de broncode van onze Contact-pagina.
Om van je huidige spam af te komen, zul je wel je e-mailadres moeten wijzigen.
Script: Hans van Domselaar, Happy Monster

Verbeterde strekker op je ankerketting
Om geen last te hebben van piepen en knarsen en om de krachten beter te verdelen over de bolders, is het handig een dubbele strekker te maken op je ankerketting, dus met een spruit.
Ankerlicht met LEDs en lichtcel  voor meer info
Een ankerlicht op zonne-energie is wel lekker energiebesparend, maar de lichtopbrengst is niet zo groot. Wij hebben 16 witte LEDs op een printplaat gecombineerd met een lichtcel.
Ontwerp en uitvoering: Hans Coelers, Sunfish

Via de hekgolf vollopende loosgaten?
Dicht de onderkant van de loosgaten af met een stukje rvs gaas, stop een pingpongballetje in de loosgaten en verklein de diameter aan de bovenkant zodat het balletje nèt vastloopt als het naar boven wordt gedrukt. (Met een zaagboorset maak je twee mooi passende ringen.)
Idee: Ernie van Onlangs, Morgan


Electronica beschermd tegen vocht
Na twee jaar gebruik in een vochtige omgeving, waren ons fototoestel en de laptop aangetast door corrosie. Les 1: nooit de laptop op de navigatietafel laten staan als ie niet wordt gebruikt. Nu bewaren we dit soort kwetsbare spullen in een aparte lade waarin we een Bison Vochtvreter hebben geplaatst. (Niet tijdens het zeilen natuurlijk.)
Een cover voor de bijboot
Een cover voor de bijboot is beslist noodzakelijk in de tropen. Zonder dat wordt pvc (waarvan de meeste dinghy's zijn gemaakt) binnen de kortste keren plakkerig. Er bestaat maar één merk bijboot dat zonder hoesje door het leven kan en dat is niet Zodiac maar de in NL twee of drie keer zo dure Caribe, die van hypalon is gemaakt. (Tip: in Venezuela kosten ze een fractie van de prijs in Europa.)
Ons eerste hoesje had P in Muros (Spanje) gemaakt, maar na precies 2 jaar gebruik was de stof totaal versleten en verteerd door de zon. Helaas is in Zuid-Amerika geen behoorlijke canvas met UV-coating te krijgen, dus de nieuwe cover werd gemaakt van zware spijkerstof. Gelukkig konden we wel nylon naaigaren bemachtigen, want gewoon polyester naaigaren kan absoluut niet tegen zonlicht. Materiaalkosten: 20 euro plus 9 uur arbeid en vele zweetdruppeltjes van P. En de bijboot kan er weer 2 jaar tegen.

Updated 10/2006
Volgende onderwerp