tumblr visitor stats

Navigatie

Wij houden het simpel aan boord. Mocht de elektriciteit uitvallen, dan kunnen wij ouderwetsch navigeren met behulp van ons Sestrel Major kompas en ons Walker sleeplog.
Onder normale omstandigheden navigeren we op de makkelijke manier, dus op basis van GPS, kompas (2x, nl. magnetisch en elektronisch), snelheidsmeter, dieptemeter, radar. Die laatste is een goede vriend want hij heeft ons al in dichte mist met zicht van <20 meter een Portugese haven ingeloodst.
Kaartplotter ja of nee?
"Wij hebben geen radar nodig want we hebben al een kaartplotter." Deze uitspraak van een collega deed ons onze wenkbrauwen fronsen.
Wij beschikken over een recente uitgave van C-Map en kunnen deze op de laptop raadplegen (als de omstandigheden het toelaten).
De koppeling met de GPS is eind 2005 gemaakt, kun je nagaan hoe laag dit stond op de prioriteitenlijst. Maar naarmate we verder "van huis" raken, beschikken we minder en minder over gedetailleerde zeekaarten, dus we gebruiken de computer gaandeweg meer en meer. Maar papieren kaarten blijven voor ons de basis!

MaxSea draait helaas niet op Windows 7, maar er is een oplossing. OpenCPN.
OpenCPN is gratis navigatiesoftware met geÔntegreerde kaartplotter voor gebruik aan boord. OpenCPN is ontwikkeld door zeilers voor zeilers.
Computerproblemen: "jumping mouse"
Windows 7 en je GPS aansluiten op je laptop? Dan doet zich hoogstwaarschijnlijk het probleem voor van de "jumping mouse", omdat Windows 7 denkt dat je USB-to-serial adapter een seriŽle muis is. Eenvoudig op te lossen in de registry:
Open Regedit. (Windows-knop + R)
Navigeer naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SerMouse
and wijzig de waarde "Start" van 3 naar 4. Herstart.

Er is een programmatje dat de wijziging ook voor je kan uitvoeren.
http://www.curioustech.net/downloads/reg.zip


Nog steeds hetzelfde probleem?
Het kan zijn dat het probleem met bovenstaande niet afdoende is opgelost, of dat het zich na enige tijd opnieuw voordoet. Doe het volgende:
Download WDDK 7.1 van Microsoft, installeer het programma en bouw de "environments" op zoals aangegeven in de handleiding.
Ga dan via de verkenner naar C:\WinDDK\7600.16385.1\src\setup\devcon\objchk_win7_x86\i386
kopieer hier devcon.exe naar C:\
Windows-knop + R
cmd
cd c:\
devcon /disable *PNP0F09

Updated 11/2006
Volgende onderwerp