tumblr visitor stats

Ongewenste passagiers

Kakkerlakken
Hiermee hebben we uitgebreide ervaring.

Ze zijn er in soorten en maten en vooral op de Canarische eilanden komen ze veel voor. Ze verschuilen zich op warme, donkere plekken (bij de motor, een transformatorkastje, enz.) en ze komen liefst pas tevoorschijn als het donker is. Ze rennen keihard, zeker zodra ze de menselijke kakkerlakkendoders in het vizier krijgen. Bijkomende complicerende factor is dat ze meteen al hun eitjes in het rond laten vliegen als ze zich in een levensbedreigende situatie bevinden. Proberen die beesten dood te meppen resulteert na 3 weken beslist in 50 nieuwe kleine kakkerlakjes. Het beste is ze met de spuitbus te lijf te gaan. Om er kakkerlakken mee dood te krijgen moet zo’n spray wel van goeden huize komen, enorm smerig dus en je stikt zelf zowat de moord. Ook zijn er speciale kakkerlakkenvalletjes te koop: ze worden “kakkerlakkenhotels” genoemd en het zijn zwarte doosjes met spleten en gif op de bodem. De kkl lopen namelijk liever door een smal gangetje dan bijvoorbeeld dwars over de navigatietafel en zo krijgen ze gif aan hun pootjes en dan vallen ze om. 


Je moet continu alert zijn. Ze verschuilen zich graag in dozen, doosjes, en ze zijn dol op lijm. Om de soort te doen voortbestaan is de geprefereerde plaats om eitjes te leggen: achter loszittende etiketten. Dus alle boodschappen op de steiger uitpakken en de verpakkingen meteen wegmieteren.
En voordat je aan boord gaat: schoenen uit. De kkl zie je overal (doodgetrapt) op straat liggen, natuurlijk omgeven door eitjes die aan je schoenzolen blijven kleven.

Maatregelen tegen kakkerlakken:
- spray: spray in de dop en plaats de dop over de kakkerlak; zo voorkom je dat je zelf ook bijna stikt. Let bij de aankoop op de samenstelling van de inhoud, het percentage werkzame stof (propoxur) varieert van 0,75 tot 1,6%.
- spray je landvasten in als je ergens lang ligt; en opnieuw als het heeft geregend
- kakkerlakkenhotels: de soort met insecticide elke drie maanden vervangen; die met plakstroken vervangen zodra er vangst in zit
- meng boraxpoeder en gecondenseerde melk; kakkerlakken zijn er dol op en ze ontploffen erdoor
- tot slot ons favoriete bestrijdingsmiddel: Blattanex Gel van Bayer. Ze zijn meteen vertrokken. We hebben het maar in 1 winkel gevonden: Pesticidos Canarias S.A., C/ Victor Hugo, 30, Las Palmas de Gran Canaria.
Muizen en ratten
Hiervan zijn we tot nu toe verschoond gebleven, maar van collega-zeilers kregen we de tip schilden te maken van 5-liter drinkwaterflessen.
Snijd de bovenkant eraf, maak een klein gaatje in de bodem en schuif ze om je landvasten heen. Muizen en ratten kunnen er niet omheen klimmen dus gaan dan vanzelf naar de buren.
In de supermarkt of bij de drogist zijn plak-vallen te koop, bestaande uit een plaat karton waarop een dikke laag lijm is aangebracht met super kleefkracht. Deze leg je "in de loop" van de muis op weg naar zijn holletje (of een stuk kaas) en met enig geluk neemt de muis de kortste weg en blijft dus met z'n pootjes aan de val plakken.

Een tip uit de praktijk: Helga en René van de Vagebond (www.vagebond.net) vingen een rat met behulp van een zelf verzonnen val die ze in de salon van hun boot hadden opgesteld. Ze hadden een stuk kaas op een krakende zak gelegd en daaroverheen een omgekeerde fruitschaal geplaatst die aan één kant omhoog werd gehouden door een meetlint aan een touwtje; met deze val op scherp zijn ze in het vooronder gaan zitten. Na enige tijd begon de zak krakende geluiden te maken, dus de rat zat erop... even wachten tot de rat ècht helemaal onder de fruitschaal zat en... ze  trokken aan het touwtje. BINGO! De rat was gevangen.

Enge beesten in de tropen
Zijn we al niet dol op kakkerlakken, in de tropen kom je voor hetere vuren te staan. Zoals giftige slangen van 2 meter lang. Die zwemmen in rivieren of liggen te slapen in "drijvende eilanden", verzamelingen van gras en takken die de rivier op- en afdrijven op de stroom. Slangen klimmen aan boord via je ankerketting en nestelen zich dan op een warm plekje, bijvoorbeeld onder de huik van je grootzeil. Dus wees constant op je hoede, en zeker als je je huik eraf haalt of je ankerketting met de hand vrijmaakt van rotzooi!

Updated 09/2006
Volgende onderwerp