tumblr visitor stats

Tropische hitte

Naarmate we zuidelijker kwamen werd het natuurlijk warmer, en eenmaal de Kreeftskeerkring gepasseerd heb je weinig kleren meer nodig. Zeilpakken komen vrijwel alleen uit de kast om even te luchten, of hooguit een zeilbroek als het 's nachts een beetje vochtig is.

Tot de Kaap-Verden (15N) was het allemaal prima uit te houden. Maar onderweg naar Suriname ongeveer op 10N begon de hitte als een dikke deken op ons te liggen. En in Suriname branden we zo nu en dan van onze boot af en de hitte is ook moeilijk uit de boot te krijgen. Overdag is het hier 33 en in de grote droge tijd (augustus t/m november) loopt de temperatuur op tot 37-40. 's Nachts koelt het maar nauwelijks af. Goede isloatie van romp en dek werkt dan ineens tegen je en dan is het 's nachts te warm om binnen te slapen. 

We hadden natuurlijk al onze bimini, maar die beschermt alleen de kuip en dat is in de tropen niet genoeg. Daarom hebben we de boot ingepakt in "schaduwgaas". Dit blokkeert 80% van de zon terwijl regen en wind er gewoon doorheen komen. Het dek warmt dan wat minder op. Maar een 100% dicht dekzeil voldoet ook en misschien zelfs beter, omdat dat meer een windtunneleffect creert.
Ventilatie is ook belangrijk, ook al om schimmel (meeldauw) te voorkomen. We hebben een windscoop die we in het voorluik kunnen plaatsen, maar voor een snelstromende rivier hebben we eigenlijk het verkeerde model. Dan moet je het type met vier windtunnels hebben, zodat hij lucht pakt in elke positie t.o.v. de wind. Over het voorluik gesproken, dat hebben we direct na aankomst in Suriname omgedraaid, dus scharnieren aan de achterkant.
In een computerwinkel hebben we twee kleine ventilatortjes gekocht. Eentje gemonteerd bij ons bed, en eentje in de navigatiehoek. Ze gebruiken gemiddeld maar 0,015 A en het werkt patent.

Updated 10/2006
Volgende onderwerp