tumblr visitor stats

Zelfstuurinrichtingen

We zijn maar met z'n tweeŽn aan boord, en dan is een derde handje voor het domme werk niet alleen handig, maar eigenlijk ook noodzakelijk.

We hebben drie zelfstuurmogelijkheden:
1. Elektrische stuurautomaat type Autohelm 4000ST+: te licht om de boot tijdens het zeilen en in zeegang te besturen, maar goed genoeg om koers te houden als we op de motor varen in weinig of geen wind

2. Elektrische stuurautomaat type Autohelm 1000+: deze wordt gekoppeld aan de windvaanstuurinrichting en bestuurt de boot via de pendulum daarvan, die verbonden is met het stuurwiel. Voordeel: aanmerkelijk lager stroomverbruik dan de Autohelm 4000.
3. Een windvaanstuurinrichting type Windpilot. Hij heet Henk en hij bestuurt de boot tijdens het zeilen, en naarmate het harder gaat waaien doet Henk het steeds beter. Bij licht weer presteerde hij niet zo goed, maar enig experimenteren heeft geleid tot het gebruik van diverse windvanen. Bij meer dan 10 knopen wind over dek gebruiken we de standaard Windpilot vaan, maar bij minder wind zetten we er een vaan op waar een "vlag" aan zit. Dit werkt patent want deze geeft net iets meer druk en beweegt dus gemakkelijker bij minder wind.
Op het plaatje hiernaast zie je hoe goed Henk het ook deed tijdens de Atlantische oversteek (ware wind 25 kts).

Updated 10/2006
Volgende onderwerp