Voorbereidingen

Voorbereidingen. Daar zijn we al vijftien jaar mee bezig. Eigenlijk vanaf het moment dat we Miep lieten bouwen, want toen kreeg het tot plan zijn definitieve beslag.
De bouw en afbouw van Miep hebben van het begin af in het teken gestaan van onze wereldreis. Daarom is ons interieur zoals het is: met veel kastruimte en weinig slaapplaatsen (wie langs wil komen is gewaarschuwd). Daarom is de tuigage zoals ie is en is Miep een kits, zodat de voordriehoek niet onhandelbaar groot is en we dus niet verplicht zijn tot het nemen van een fokroller.

We zijn altijd doordrongen geweest van het feit dat alles kapot kan gaan; vandaar ook dat we zo min mogelijk elektronica en ander kwetsbaar spul aan boord hebben. 
Zo bezitten we geen boiler maar hebben we een uiterst inventieve douche (idee en uitvoering JW) op basis van de brandstoftank van een ouwe petroleumkachel, waarvan de inhoud op druk kan worden gebracht middels een handpompje. De tank vullen we met 1 keteltje kokend en 3 keteltjes koud water en daarmee kunnen we allebei douchen. Even pompen en het water sproeit uit de douchekop (waar een stopknop op zit).

Ook vinden we het belangrijk niet te veel stroomvreters aan boord te hebben. Zo hebben we bijvoorbeeld geen elektrische pompen voor stromend water. Dit is tevens enorm waterbesparend, want zo verbruiken we samen maar ca 20 liter per dag.
Onze drinkwatervoorraad kunnen we aanvullen met behulp van een watermaker, uiteraard een niet-elektrisch type.
En hebben we behoefte aan meer elektriciteit, dan hebben we onze sleepgenerator (tijdens het zeilen natuurlijk) en een zonnepaneel als we voor anker liggen. Beide apparaten leveren gemiddeld ca 5A per uur.

Ten slotte maken we ook nog onze eigen lucht, althans, voor als we onder water zijn. We houden namelijk van duiken maar als je daarna je flessen weer moet laten vullen... Met onze luchtcompressor zijn we dus van een hoop rompslomp af!

Ook qua communicatie zijn we behoorlijk self-supporting, want via onze kortegolfzender kunnen we bijvoorbeeld gratis e-mailen.

We hebben nog wel meer dingen aan boord die je op de doorsnee zeilboot niet gauw tegenkomt. Bijvoorbeeld een zeeanker, dat is een parachute die je over de boeg uitbrengt en waarmee je in een storm kunt 'ankeren' op een golf. 

Volgende