De Algarve

Intussen zijn we in de Algarve want de nachten werden wat fris. Een andere reden om een beetje op te schieten door langere dagtrips te maken, was dat we de windvaanstuurinrichting nu echt eens op voordewindse koers aan de gang moesten zien te krijgen, want dat was tot nu toe nog niet gelukt. En zeker niet met schijnbare wind van minder dan 10 knopen (voor de niet-zeilers: dan waait het windkracht 4, en dat komt nogal vaak voor). Maar na wat experimenteren hebben we de oplossing gevonden in het werken met verschillende vanen. Wat stukjes stevig doek geknipt van bisonyl en zeilzakkendoek en aand e vanen geplakt. Die stukjes doek geven net wat meer weerstand, waardoor de vaan dan net wat eerder gaat bewegen... Handig hoor en ’t werkt perfect! 
Weten hoe 't eruit ziet? Klik

Het begint ook hier een beetje te winteren. De zomerse temperaturen van boven de 30° hebben we achter de rug, nu doen we het met 23-18°C, en zo nu en dan een depressie met harde wind en regen en grauwheid! (Dit vermelden we speciaal zodat jullie niet al te jaloers op ons worden.)

FOTO
1+2+3
In de Algarve hebben we eerst een poosje in de Ria Alvor gebivakkeerd, een onbedorven natuurgebied bestaande uit slikken en platen waarop een enorme verscheidenheid aan vogels loopt rond te banjeren terwijl de kokkelvissers aan het werk zijn. Het deed ons met weemoed terugdenken aan Nederland: het gebied bij Benedensas en De Heen, toen het er nog Volkerak heette en de Krammersluis nog niet was uitgevonden.
FOTO 3A-4
Minke kwam hier aan boord en werd zoals dat hoort bij een cruise, ontvangen met champagne. Een heel toepasselijke nog wel, uit de serie van 12 special-event-champagnes die we van de Networkers hebben meegekregen, namelijk “Eerste Vliegende Vis Aan Dek”. Begeleid door spaghetti alla vongole, uiteraard met zelfgevangen kokkels, olijfolie, knoflook, uitje, peterselie, mmm.  

FOTO
4A
Gezelligheid alom in de Algarve, niet alleen omdat Minke aan boord was maar ook omdat we weer een heleboel bekende boten tegenkwamen in Portimao. Iedereen lag op dat moment in de marina maar ze volgden ons al snel naar de ankerplaats voor het strand, waar we een beach barbecue hadden met 7 bemanningen, compleet met kampvuur en tot in de kleine uurtjes.
FOTO 5+6
Maar de grootste verrassing in de zin van weerzien, was wel dat onze vrienden Susan en Henk ineens in op de kade stonden!! Ze troonden ons onmiddellijk mee naar een terras waar we hebben genoten van elkaars gezelschap en van overheerlijke sardientjes, volgens traditioneel Portugees recept gemarineerd in olijfolie en grof zeezout en vervolgens op houtskool gegrild.
Enkele dagen later kwamen ze ook aan boord Gelukkig stond voor deze twee WALvissen uit voorzorg al de juiste champagne in de koeling... Ze namen ons een dagje mee uit met de auto, een hele belevenis na een autoloos bestaan van 5 maanden... 

Maar jammer genoeg zijn ze nu weg. Wel heeft Zwarte Piet een heleboel Sinterklaascadeautjes verstopt aan boord en voor het extra winterse gevoel brandt de kachel 's avonds lustig...

Vorige      Volgende