Tenerife

FOTO 1 JW’s ouders kwamen ons op Tenerife opzoeken. Ze verbleven in Puerto Cruz, aan de noordkant van het eiland waar helaas geen jachthavens zijn. Wij lagen in Santa Cruz; het scheelt een paar letters maar Puerto Cruz ligt aan de andere kant van het eiland. Gelukkig strekt zich een snelweg uit over de tussenliggende bergen, dus je rijdt het in drie kwartier. Met een huurautootje, ongekende luxe want inmiddels zijn we eraan gewend ons te verplaatsen met openbaar vervoer. JW is het autorijden nog niet verleerd en speelt chauffeur van “Senior Adventures”, hét reisbureau voor 60+-ers die zin hebben in woeste bergritten en kleine klim- en klauterpartijtjes. 
Op Tenerife is genoeg te doen want het natuurschoon is zeer afwisselend: stranden, bossen, bergen, een vulkaan met compleet maanlandschap rondom, steile kliffen en schitterende uitzichten op de helderblauwe zee.

De steden zijn aantrekkelijk. Santa Cruz is een echte drukke Spaanse stad terwijl Puerto Cruz behoorlijk toeristisch is, maar het is wel mooi gelegen. Daar vind je nog een idyllisch gelegen restaurantje aan een verlaten zwart strand, alleen te bereiken door over een serie rotsen te klauteren; maar wie een reis boekt bij Senior Adventures staat voor niets! De beloning bestaat dan uit voortreffelijk bereide dorades en Canarische aardappeltjes met mojo. Mojo is een typisch Canarisch sausje. Het is meestal een beetje pikant en zoals het eruit ziet en qua gebruik (maar niet qua smaak) vergelijkbaar met pesto, maar dan van rode kruiden. 
Ondanks enige maag-/darmproblemen bij achtereenvolgens Bep en Klaas hebben we de mooiste delen van het eiland uitgebreid bekeken.
De spectaculaire noordwestkant waar je na honderden haarspeldbochten uiteindelijk belandt in het dorp Masca, beroemd om het bijzondere uitzicht over de vallei (zeg maar: kloof) en op zee (wij zagen alleen maar wolken) FOTO 2;
het ruige schiereiland Anaga in het noordoosten, met scherpe bergkammen en adembenemende vergezichten FOTO 4, en het letterlijke hoogtepunt van het eiland: de Teide (bijna 4000 m hoog). 
FOTO
8

FOTO
5-11 Het landschap dat zich rond de Teide heeft gevormd is onbeschrijflijk mooi . Nu eens is het glooiend en warm licht- en roodbruin met geel, oranje en alles wat daar tussen zit, met accenten van zacht kopergroen. Dan weer is het woest met puntige rotsformaties, of totaal bedekt met een dikke laag zwarte magma waar nog geen fakir overheen kan lopen. 
Elke uitbarsting had haar eigen warme aardekleur en zo heeft de Teide zijn eigen geschiedenis vastgelegd in de lagen die zich rond de vulkaan hebben opgestapeld.

Vorige      Volgende