Op vakantie in Marokko: over de Hoge Atlas naar groene valleien     Klik hier voor de kaart 

Hoog tijd voor vakantie na een jaar hard werken op de boot. Met de bus via Marrakesj (4 uur) naar Ouarzarzate over de Hoge Atlas heen (5 uur). De Atlas is de streek van de Berbers, de oorspronkelijke bewoners van Marokko voordat de Arabieren kwamen in 700 A.D. Het bergmassief is op z’n hoogste punt meer dan 4000 m hoog en de bergen zijn steil en met haarspeldbochten alom. Helaas hebben Marokkanen nogal veel last van wagenziekte.

In Ouarzarzate namen we ons intrek in een goedkoop hotel, waar slapen bijna net zo problematisch is als voor anker in een onrustige baai; het verkeer valt ’s nachts niet stil en het was ook nog eens bloedheet (overdag 35-40°, ’s nachts 30°). Er zijn twee mogelijkheden: raam open en de volle mep qua lawaai, of raam dicht en stikken van de hitte.
Het toeristische hoogseizoen is van februari t/m mei, met nog een klein piekje in september en oktober. Mooi voor ons, want nu konden we een 4-daagse rondreis boeken langs alle bezienswaardigheden voor een buitengewoon schappelijke prijs. Per Mercedes-busje (met airco) en nog één medepassagier: Sergio (Italiaan).
Van Ouarzarzate reden we naar het zuidoosten door een zeer gevarieerd landschap. Van kaal, bruin en zwart
FOTO 1 gaat het in de buurt van Agdz over in de lieflijke en groene Vallée du Drâa, die helemaal vol staat met palmen.

Hier worden dadels gekweekt - en langs de weg verkocht natuurlijk. Van de Drâa was helaas niet veel meer over; alle rivieren achter de Atlas-bergen drogen in juni bijna geheel op.
Aan het einde van de vallei ligt Zagora, de poort naar de woestijn. Hier staat ook het beroemde bord “Timboektoe 52 dagen” (per kameel)
FOTO 2. Even ten zuiden van Zagora begint de woestijn. Temperatuur >40° en je kon niet op blote voeten in het zand lopen. Kinderen deden het wel, om geld te vangen uiteraard. FOTO 3 
Op de terugweg naar Ouarzarzate maakten we een verkoelende wandeling tussen de palmen in de Oase du Drâa, het groenste gedeelte van de vallei. We hadden meteen een sleep jongetjes
FOTO 4 om ons heen, die ons de weg wezen en dromedarissen en gazelles vouwden van palmbladeren. 
Ouarzarzate heeft de bijnaam “Hollywood of the Desert”. Daarom wierpen we na de trip door de vallei een blik op de Atlas-studio’s, waar o.a. “Lawrence of Arabia” is opgenomen. Ook de nabijgelegen kasbahs zijn decor in films, evenals de lokale bevolking die als figuranten worden ingehuurd. Kasbah Aït Benhaddou is de beroemdste, maar helaas vervallen en verlaten. In Kasbah Tamdakhte (17e eeuw) 
FOTO 5 is ook veel gefilmd, en deze kasbah is bewoond door vijf gezinnen en een bezoek waard want hij is grotendeels in tact en goed onderhouden.
Op dag twee gingen we vanuit Ouarzarzate naar het noordoosten. Daar ligt de Vallée du Dadès, bijnaam Vallée des Roses (bloeitijd: mei, dus we waren te laat) en Valley of a thousand kasbahs.
Kasbah Amerdihl
FOTO 6 is een mooie kasbah en prijkt misschien daarom op het 50 DH biljet en op een pak jus d’orange. Sommige delen zien er nieuw uit, andere afgebrokkeld. De pisé, het leem waarmee de muren zijn besmeerd, wordt namelijk steeds weggespoeld door de regen. Het geldt voor alle kasbahs en huizen die op die manier worden gebouwd: ze zijn onderhevig aan verval als gevolg van de elementen. De muren worden continu aangesmeerd met vers leem; het is een eeuwig proces van verval en wederopbouw. Storten de muren volledig in, dan verhuis je gewoon. Berbers zijn en blijven nomaden.
De grootste stad in de Vallée du Dadès is Boulmaine du Dadès. Als rasechte Italiaan is Sergio (onze medereiziger) natuurlijk verzot op messen, en hij wilde graag een Berber-mes kopen. Maar met een Italiaan is het niet makkelijk onderhandelen, dus de verkoper had een zware kluif aan hem.
FOTO 7 
De rotsen rond de Dadès zijn ronduit spectaculair en onder leiding van een gids maakten we een gevaarlijke “wandeling”, met een hoop klim- en balanceerwerk; vermoeiend maar geweldig leuk!
FOTO 8 9, 10 EN 11 . De derde dag vertrokken we naar de Gorge du Todra: een enorme kloof. FOTO 12

Vorige      Volgende