tumblr visitor stats

Dominica en Antigua, een wereld van verschil

  /

Dominica is altijd heerlijk rustig en we waren stomverbaasd toen we bij aankomst minstens tachtig jachten in de baai zagen liggen. Er was een speciaal evenement aan de gang, want een stuk of 40 à 50 waren charterboten afkomstig uit Guadeloupe en beplakt met reusachtige reclamestickers van Landrover en Trust. Die Fransen toch, dachten we, altijd bezig met wedstrijdjes en allemaal uitgerust met strakke sportshirtjes en snelle zonnebrillen. Maar nee, niks Fransen! De boten waren bemand door 208 Russen, bezig met hun КАРИБСКАЯ РЕГАТА ’11, zoals stond vermeld op de dinghysteiger van Big Papa. Zo slecht gaat het dus niet met de mondiale economie.
Maar normaal gesproken is het niet zo druk op Dominica. Iedereen heeft de tijd en maakt een praatje, en “onze” boatboy van vorig jaar Fire kwam onmiddellijk aansnellen toen hij lucht kreeg van Mieps aankomst.

Via Guadeloupe (kloteweer en slechte ankerbaaien, vorig jaar en nu weer dus dat slaan we voortaan over) naar Antigua waar we in English Harbour enthousiast werden verwelkomd door Hans en Anja van de Fiddlesticks. Een leuk weerzien met oude vrienden en dat gaf een speciaal tintje aan ons bezoek aan Antigua.

 

Antigua. Het klinkt exotisch en aangenaam voor de toeristen: het is een taxfree belastingparadijs. Bovendien is Antigua historisch beroemd omdat het de uitvalsbasis was van admiraal Nelson. English Harbour, de overigens uitstekend beschutte baai waar wij lagen, ligt gunstig op de wind zodat je er op zeil makkelijk in en uit kunt varen, zelfs met een windjammer. Daarom koos Nelson deze baai in de 18e eeuw als basis en is English Harbour nu een grappige poging tot museum en een toeristische trekpleister. Aanpalend ligt Falmouth Harbour, waar de rijken der aarde hun jachten stallen. Draken worden gehesen in de box en de grijze boot op de achtergrond van de foto is geen douanevaartuig maar een jacht.
Maar zo’n enorm cruiseschipdock als ze in de hoofdstad St.John hebben, waren we nog niet tegengekomen en de bijbehorende shopping area (Rolex, Breitling, Gucci, souvenirs en… een Australian chocolate & ice cream parlour) is smaakvol ingericht alleen begeert ons hartje dat allemaal niet (behalve het ijs). Gelukkig troffen we een dag zonder cruiseschip en de groente- en vismarkt was een lokaal onderonsje met mooie verse producten en ondanks dat ze hier gewend zijn aan stromen toeristen die het eiland als lemmingen overspoelen, deed niemand een poging om ons af te zetten. De locals leven hier hun eigen leven en de toeristen ook want die blijven liefst veilig in het voor hen ontworpen gebied.

Shirley’s Heights bovenop de klif is een beroemde hang-out waar op zondagavond wordt gebarbecued met live muziek en alle yachties en andere toeristen zijn dan daar. Dus wij ook. Schitterend uitzicht over de baai met Miep pontificaal in het midden en op de achtergrond (geluidstechnisch op de voorgrond) de beste steelpan-band van Antigua. Leuk feestje maar helaas nauwelijks locals, dus toch niet echt onze cup of tea.

Natuurlijk wisten we dat Antigua niet het goedkoopste eiland is qua verblijf, maar op 70 euro voor vier dagen hadden we toch niet gerekend. Op Dominica betaalden we 3 euro voor twee weken. Dus het verschil tussen deze eilanden uit zich ook in het al of niet uitknijpen van toeristen.

All’s well that ends well en van Antigua richting St.Maarten zeilen is korter vanaf de westkust dan vanaf de zuidoostkust, en zo belandden we tot slot in een schitterende rustige baai. Hermitage Bay in Five Islands Harbour is een aanrader voor een stop-over (en gratis WiFi) dus we zullen toch nog wel eens terugkomen op Antigua. 

       Vorige      Volgende