tumblr visitor stats

Kerstmis in de Savanne

  

Voor ons deze keer geen opgeprikt 5-gangen kerstdiner met torentjes van x op bedjes van y aan een uitbundig versierde tafel, maar plastic bordjes op schoot: we gingen op avontuur in de savanne want we wilden onze zeilvrienden Wouter en Saskia van de Schorpioen (bezig met hun tweede rondje Atlantic) ook wel eens laten proeven van het spannende landlubbersleven. Onze rallygenoten Karin-Marijke en Coen vonden het meteen een super-idee. Gezellig en ook verstandig, want als beginner ga je niet met één auto de wildernis in. De onlangs toepasselijk met de Savannerally gewonnen barbecue ingepakt, tent, veldbedden en hangmatten, sleepkabels, schop, rijplanken, peilstok en houwer, Coen had ook nog een zaag en Wouter en Saskia namen hun satelliettelefoon mee voor je weet maar nooit. En we hebben inmiddels flink wat kaartmateriaal verzameld met het rallyrijden, zodat we niet bang waren om te verdwalen.

In Suriname vind je eigenlijk drie soorten savannelandschap. De open savanne is voornamelijk een witte zandbak met dwergstruiken, gras en op de laaggelegen gedeelten Mauritiuspalmen. Vooral aan het begin van de middag is het in de open savanne verschrikkelijk heet en in de droge tijd ontstaan er vaak spontaan bosbranden.
Als tussenvorm is er de struiksavanne maar het mooiste vinden wij het savannebos. Dit is een niet te hoog bos met veel ondergroei, in vergelijking met de open savanne is het er heerlijk koel en je vindt er kreekjes met helder bruin water, waar het fris badderen is. En veel zeer diepe poelen want het regenwater verdampt hier niet zo snel als in de open savanne.

De week voorafgaand aan kerst had het zwaar geregend en daardoor was het rijden in de savanne extra enerverend: veel diepe plassen, door stromen regenwater uitgesleten geulen en omgevallen bomen dwars over de weg.
Saskia bleek een uitstekende cineaste te zijn, dus jullie kunnen met ons meeleven via YouTube.Van de bauxietweg af gingen we de open savanne in en de Big Road op. Dit is natuurlijk geen grote weg maar meer een aantal door struiken geflankeerde linten van wit zand, die zich hebben samengevlochten tot iets wat in de verte doet denken aan een vierbaans weg.

Klik om de foto om te vergroten.

De Big Road ligt middenin de OP-Savanne. Deze naam betekent “Oefen Plaats” en verwijst naar het feit dat deze savanne oefengebied was van de Nederlandse militairen, die trouwens flink wat relikwieën hebben achtergelaten. Zoals de Uitkijktoren Walcheren, en Wouter (als ex-marinier) raakte helemaal enthousiast toen hij een bordje “Grebbeberg” ontwaarde plus een zootje verroeste tanks.
De lunch was in de felle zon onder de luifel van onze bereisde overlanders-vrienden en daarna reden we het savannebos in waar we enkele omtrekkende bewegingen moesten maken i.v.m. omgevallen bomen.


Op kerstavond kampeerden
in de Coesewijne-savanne en genoten van JW's bijzondere kerstdiner: saté met pindasaus, gadogado en rijst. En de volgende morgen serveerden JW en Coen als kerstontbijt ook nog eens een savanne-eitje! Dit is in de savanne hèt traditionele ontbijt, ontstaan in de tijd van de TRIS-militairen die er op eigen initiatief de rallyrijders van het eerste uur mee verwenden.

Savanne-panne kregen we ook, en wel twee keer. Het eerste probleempje was dat op ons dashboard een rood kerstlichtje ging branden: A/T TEMP. Dat verwijst naar een oververhitte versnellingsbak, wat niet zo mooi is maar na vloeistof bijvullen waren we weer onderweg.
Tien km verderop zag JW opeens dat de brandstoftank bezig was onder de auto vandaan te zakken. De achterste bevestigingsbeugel was compleet doorgerot en door dit geintje waren de brandstofleidingen losgeschoten, zo constateerde topmonteur Coen, die fluks onder de auto kroop om ze weer vast te zetten. Een modderig priegelwerkje. We waren hem diep dankbaar want je zal maar langs de weg staan in the middle of nowhere en het niet zelf kunnen oplossen. That’s what friends are for, de kerstgedachte in de praktijk!

       Vorige      Volgende