Trinidad & Tobago-Martinique 2009

Onze Scheepsberichten zijn een on-line en bijna "live" verslag van de vorderingen en van het reilen en zeilen aan boord tijdens een lange overtocht. Ze bestaan uit e-mails die we via de HF-radio hebben verzonden naar onze website en ze zijn hiernaast geplaatst. Het meest recente bericht bovenaan. woensdag 30 december 2009, 13.00 LT
Onze vriend Richard had Grand Anse d'Arlet aanbevolen als "more creole than the rest of the island" en in de pilot van Chris Doyle stond ook al dat het een pittoresk vissersdorp was. WAS. De vissers hebben nu allemaal een restaurant en ze serveren allemaal hetzelfde. Helaas, de lokale sfeer is ongeveer verdwenen. We moeten wel toegeven dat onze pilot misschien een beetje oud is (1996) en Richard vaart hier al 30 jaar rond maar gaat meestal naar St.Pierre dus is wat betreft Grand Anse misschien ook niet helemaal up-to-date. Dus naar St.Pierre.
Helaas een bromdag, want aan de lijzijde van Martinique stond (zoals naast al die eilandjes) geen zuchtje wind. Gelukkig was het maar 15 mijl en het voordeel is dat de koelkast kon draaien en we de champagne voor morgen alvast hebben gekoeld voordat we 'm in de koelbox met ijsblokjes stoppen. Ook dat is in de hele Carieb prima geregeld: je koopt een zak ijs en je hebt 2 dagen koeling zonder stroomdraaien.
PJWMRR

dinsdag 29 december 2009, 14.00 LT
Gisteren een "landdag" (autootje gehuurd en over het eiland gecrossed), vandaag weer een zeildag. Langs de zuidkust, voor de wind, rustige golven, daarna het hoekje om en voor anker gegaan in Grande Anse d'Arlet, in kristalhelder turquoise water. Wel veel andere boten maar we liggen op een prachtige rustige plek naast de rotswand. Al even gezwommen (om te kijken of het anker goed vast zit) en gekeken of er wat te snorkelen valt. Ja hoor! Dus vanmiddag in het dorp maar eens kijken of ze ook zwemmaskers en snorkels voor katjes hebben, want die willen vast ook.
PJWMRR

dinsdag 22 december 2009, 14.00 LT
Nous sommes arrivés en France! Na alweer een prima zeildag overigens. Martinique is een compleet andere wereld, lijkt het bij eerste oogopslag, een soort Europa met Caribisch tintje. We hadden ze lang niet gezien, die betonblokken waar de Fransen zo dol op zijn. Hoort allemaal bij de marina, een enorm mastenbos en rijen en rijen huurboten en huurcatamarans. Maar het "oude" dorp Le Marin is schilderachtig. Stokbroden hadden we al gauw gevonden, patisserie, mmm.
PJWMRR

maandag 21 december 2009, 19.00 LT
Deze dag ging de boeken in als een BUITENGEWOON AANGENAME ZEILDAG, zo eentje waarvan er maar 1 in een zeilseizoen gaat. Prettig windje, knik in de schoot, geen hinderlijke stroomchop. Tussen Bequia en St.Vincent zagen we een school (of spreek je bij zwemmende zoogdieren toch van een kudde?) bultneuswalvissen en vervolgens werden we getrakteerd op prachtige gezichten op het ruige St.Vincent inclusief een schilderachtig vissertje in mooi licht.
Tussen St.Vincent en St.Lucia waren een stuk of dertig dolfijnen leuk aan het spelen; en even later toonden de Pitons van St.Lucia zich in al hun schoonheid.
De poesjes hadden het extreem naar hun zin en Roberta wandelde zelfs een paar keer het dek op. Ze steken hun neus overal in en in het geval van Rita haar oor, want (hoe ze het voor elkaar kreeg is een raadsel) ze raakte ermee bekneld in een lier. Meteen miAUW natuurlijk maar gelukkig was er niks gebeurd. Kattensnoepjes voor de schrik en een bakje melk.
Zo lagen de 70 mijl naar Rodney Bay gauw achter ons. Maar het venijn zit altijd in de staart en in dit geval veroorzaakt door Rita. De katten zijn namelijk reuze vervelend aan-dek-klimmerig op momenten dat dat niet schikt, bijvoorbeeld tijdens grootzeil strijken en manoeuvres bij nacht. Dus dan moeten ze even binnen. Eerder sloten we ze op in de badkamer, voor een half uurtje ofzo, maar nu ging het iets langer duren dus we dachten: gewoon in de kajuit laten maar dan alle luiken dicht; ook de entree. Mevrouw was hierover zo gebelgd dat ze het nodig vond om ons te straffen door een vette drol te doen in ons bed. Dankuwel.
Morgen naar Martinique. Stokbrood! Beurre demi-sel! Camembert! Roquefort!
PJWMRR

zaterdag 19 december 2009, 20.00 LT
Vertrokken uit St.George (Grenada) met als doel Martinique, maar de dingen vielen een beetje tegen. Het begon eigenlijk al met Roberta die vannacht de hele kajuit heeft ondergekotst als gevolg van het leeglikken van een pan mosselensaus die we bij de spaghetti aten. Veel te vet dus, onze eigen schuld.
Vervolgens langs Grenada langdurig slechte wind (hoog eiland), daarna was het goed bezeild hoewel korte chop dankzij Kick-em-Jenny en nog zo wat van die vervelende blobs in het water; maar we hadden intussen al de balen. Naar Martinique zou ook wel ruim 150 mijl zijn en dat aan de wind... dus besloten op Bequia. 60 mijl, dus goed te doen en ook voor het van indigestie bijkomende poesje veel beter. We varen nu Admiralty Bay in, dus nog een half uur en het anker kan erin.
PJWMRR

woensdag 16 december 2009, 14.30 LT
Helaas werden we gisteren van ons ankerplekje in de Lagoon weggestuurd (door een medewerker van Port Louis, de nieuwe superjachtenmarina) en waren we gedwongen afgelopen nacht "buiten" door te brengen aan ons anker. We waren 's avonds stevig aan de rol gegaan met Richard, een deliveryschipper die we al langer kennen, en dan slaap je eigenlijk nooit heel best. Maar zeker vannacht niet want de boot rolde als een gek op de irritante deining. Ik (P) had al een paar keer bij de jachtclub gevraagd of er plek was, maar kreeg steeds te horen dat er reserveringen waren en dat ze die plaatsen dus niet konden weggeven. Mmaar vanmorgen waren die lieden nog steeds niet komen opdagen en zo arrangeerden we per marifoon alsnog een plek aan de steiger. Heerlijk! ook voor de poesjes want die werden ook stapeldol van het gewiebel.
Vanavond dus geen rollen aan het anker, maar we gaan wel weer op stap met Richard, die op alle eilanden alle leuke pubs kent...
PJWMRR

vrijdag 11 december 2009, 14.00 LT
Vannacht om middernacht aangekomen bij St.George. Buiten geankerd en vanmorgen zowaar een plekje gevonden in de "Lagoon". Vroeger lagen hier massa's boten voor anker, vooral wrakken (als resultaat van de twee hurricanes van een paar jaar geleden), anderhalf jaar geleden waren er al veel minder vanwege de bouw van een megajachtenmarina, nu liggen we hier nog maar met 5 jachten recht voor de jachtclub, en dus ook voor de nog steeds in aanbouw zijnde megajachtenmarina zonder megajachten. Toch blijft St.George aantrekkelijk en we kijken gewoon de andere kant op.
Customs & immigration was een fluitje van een cent, alles bij 1 man op 1 kantoor en met 1 formulier - in tegenstelling tot Trinidad waar ze ons in 2 kantoren met 4 man 3 uur bezighielden met hun vele formulieren en carbonnetjes.
PJWMRR

donderdag 10 december 2009, 17.30 LT
Onze Epirb is gecheckt en heeft een nieuwe batterij, we hebben nieuwe gasflessen (van aluminium nog wel), de accumonitor doet het weer, nog wat deckware en ander klein spul erbij, de watertank zit weer vol dankzij de vele regen, kortom: we konden Trinidad weer achter ons laten en zijn nu onderweg naar Grenada.
Volgens onze vriend Richard, een delivery skipper (U.K.) die we al een paar keer eerder ontmoetten in de Carieb, is het optimale vertrekmoment uit Chaguaramas 1 uur voor HW. Dus vandaag om 10.00 uur LT vertrokken. Bumpy ride, dit is een klotetraject, zeker de eerste helft met vervelende stroomgolven en vooral veel buien. De rolgenua is een zegen.
Roberta was nogal zeeziek (kotsen in de kattenbak, keurig!) maar Rita lijkt geen last te hebben. Dioe at ook gewoon de onderweg haar bakje tonijn gewoon leeg. Roberta wil nog steeds niet eten maar als we aankomen hebben we een verrassing voor ze in de vorm vam Whiskas-bites.
Afstand 85 mijl dus we komen om middernacht aan, Nog 31 mijl te gaan.
PJWMRR
This e-mail service was powered by www.flexwindow.com Terug naar boven
Naar de index Log/Reisverhalen